Volg ons
Natuur en cultuur

...dat is wat de Hollandse Plassen zo bijzonder maakt!

De Polderfabriek. Een restaurant met educatieve inslag een boomgaard en moestuin. Direct aan de Does en met een eigen streekwinkel.

Gemaal De Leeghwater

Staat in het dorpje Buitenkaag aan de zuidrand van de Haarlemmermeer, op de plek waar de Hoofdvaart en de Ringvaart samen komen. Het gemaal grenst aan de Kagerplassen.

Gemaal Leeghwater werd als proefstoomgemaal voor de droogmaking van het Haarlemmermeer in 1848 in werking gesteld. De proef werd als geslaagd beschouwd en met enige aanpassingen werden twee volgens het zelfde principe werkende gemalen gebouwd, de gemalen Cruquius en Lynden, beiden inmiddels niet meer werkend. In de 19e eeuw was de werking van deze drie gemalen een hoogstandje van bemalingstechniek. Van heinde en verre werden bezoekers, die dit wonder met eigen ogen wilden aanschouwen, in de gemalen rondgeleid.

De Wildernis

In de Westeinderplassen bij het plaatsje Leimuiden ligt een stuk rietland dat in de volksmond ‘Armoeland’ wordt genoemd. Grote delen van de Wildernis waren in bezit van de ‘armen van Leimuiden’, oftewel de armbesturen, zowel van gereformeerde als katholieke huize. Verder bezaten de gemeente Leimuiden, Rijnland en enkele particulieren er percelen ‘bosch, hooiland, kade rietland, ruigte, vaartsloot en vischwater’. De Grote en Kleine Bon vormen tesamen met Pondje Wol de Wildernis.

De Zwanburgermolen ligt prachtig in de polder, vanuit Warmond over de Leede is het een plaatje.

De molen wordt in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars en fungeert als hulpgemaal voor de Zwanburgerpolder bij extreme wateroverlast of als het gemaal niet functioneert. De huidige Zwanburgerpolder heeft een oppervlakte van ongeveer 84 hectare en een opvoerhoogte van 1.30 meter en een schutsluisje.

Bijzonder: De naam Zwanburg is een verbastering van Zwanenborch (al in 1615 op kaarten terug te vinden) dat verwijst naar de naam van het water bij het Huis te Warmond, waarschijnlijk een verzamelplaats van zwanen. De Heren van Warmond hadden het recht van zwanendrift. Het recht van zwanendrift was het voorrecht om zwanen te houden en te verhandelen in een bepaald gebied. Wie een zwaan wilde bezitten of vangen moest daarvoor formele toestemming krijgen van de leenheer.

Let op: Bezoek is mogelijk als de molen draait of op afspraak, maar de molen staat op een eiland en is alleen bereikbaar per boot.

Flora en Fauna in De Bovenlanden

Het Bovenlandengebied is van grote betekenis voor de structurele waarden van Aalsmeer en de gehele regio. De fijnmazige structuur van de watergangen en het sterk gedifferentieerd grondgebruik hebben een gebied laten ontstaan dat een grote rijkdom aan landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke waarden vertegenwoordigt.

Het Aalsmeerse Bovenlandengebied is uniek voor Nederland en is al heel lang in gebruik voor de tuinbouw vanwege de goede veenstructuur van het gebied. De laatste periode is het de trekheestercultuur, voornamelijk seringen maar ook sneeuwballen (Viburnum) en Ilex, die het beeld bepaald. Het agrarisch gebruik is verantwoordelijk voor de typische structuur van de bovenlanden met akkers en watergangen.

Stichting de Bovenlanden Aalsmeer zet zich in voor het behoud van dit unieke gebied. bovenlandenaalsmeer.nl (Fotografie: daemesenheeren.nl)

De Hollandse Plassen zijn zeer rijk aan historie, zowel qua natuur als cultuur. We kunnen slechts een aantal voorbeelden tonen.

Hou de socials van 'Ervaar de Hollandse Plassen' in de gaten voor meer informatie. Op deze pagina zullen we de trekpleisters regelmatig wisselen.

Alle plassen

Nieuwkoopse Plassen

Vlietland

Westeinderplassen

Kagerplassen

Braassemermeer

Loosdrechtse Plassen

Vinkeveense Plassen

Reeuwijkse Plassen

Haarlemmermeer

Zegerplas

Langeraarse Plassen

Overzicht Hollandse Plassen