Ondernemersplatform Hollandse Plassen (OPHP)
Rietpolderweg 1, 2266 BM Leidschendam
vlietland@vlietland.com
Windsurfen is als dansen met de wind!
Het is de kunst om één te worden met de elementen, om te voelen hoe de wind je voortstuwt en de golven je leiden.
Het is een eindeloos spel van vrijheid, balans en adrenaline, waar elke beweging een symfonie vormt met de natuur.
Windsurfen heeft veel overeenkomsten met zeilen, je maakt vaak dezelfde handelingen en wendingen. En net zoals bij zeilen heb je een zeil, een giek en een mast. Desondanks gebruik je bij windsurfen een geheel andere techniek dan bij zeilen. Bij windsurfen ben je nog afhankelijker van de wind dan bij zeilen. De beginners van de sport maken gebruik van een plank met een zwaard in het midden om zo afdrijven te voorkomen. En in contrast tot golfsurfen, heb je met windsurfen dus ook geen ruw water met golven nodig.
Zo rond 1970 werd de watersport ook hier in Nederland geïntroduceerd. Het begon pas echt populair te worden in het begin van de jaren ’80 en groeide uit tot een olympische sport. Windsurfen is vandaag de dag nog steeds erg populair, maar er zijn inmiddels wel veel dingen aangepast, zoals materialen en technieken.
Help, welke surfplank heb ik nodig?
Een surfplank is het belangrijkste instrument bij het surfen. Er zijn verschillende soorten surfplanken, variërend in grootte, vorm en constructie, afhankelijk van de golven en de surfstijl. Longboards zijn langer en bieden meer stabiliteit, terwijl shortboards korter en wendbaarder zijn. Er zijn ook fish boards, funboards en gun boards, elk ontworpen voor verschillende surfomstandigheden en niveaus van expertise.
Wat moet ik beheersen om te kunnen surfen?
Om de golven te kunnen bedwingen, moeten surfers goed kunnen peddelen. Peddelen is het voortstuwen met je handen en armen, om snelheid te maken en de juiste positie op de golf te bereiken. Het vereist kracht, uithoudingsvermogen en techniek. Een goede peddeltechniek helpt surfers om de juiste timing te creëren en op de juiste plek in de golf te zijn, om op te kunnen staan.
Opstaan, is het moeilijke moment, waarop de surfer van liggende positie op de plank naar een staande positie komt. Dit gebeurt zodra de surfer voelt dat de golf hem of haar voortstuwt. Het vereist coördinatie, evenwicht en timing. Er zijn verschillende opstaan technieken, maar over het algemeen omvat het, het plaatsen van je handen op de plank, jezelf omhoog duwen naar een knielende positie en vervolgens jezelf snel naar een staande positie brengen.
Surfen op de Hollandse Plassen lijkt misschien niet zo gebruikelijk vanwege de beperkte aanwezigheid van golven op de binnenwateren...maar evengoed kun je op de Hollandse Plassen fantastisch surfen.
Ondernemersplatform Hollandse Plassen (OPHP)
Rietpolderweg 1, 2266 BM Leidschendam
vlietland@vlietland.com