Volg ons
Vinkeveense Plassen

De sluizen geven toegang tot het schoonste water van de Hollandse Plassen.

Vinkeveen, water, natuur, recreatie. Deze begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van oudsher een lintdorp in een polderlandschap!

Maak een dagtochtje met een sloep, snorkel over ondergelopen legakkers, zeil met een catamaran of neem een duik en ontdek het onderwaterleven: de Vinkeveense Plassen biedt voor ieder wat wils. Vinkeveen kent tal van plekken waar je een bootje kunt huren. Of het nu gaat om een sloep, een kano, een SUP-plank, een zeilboot of een waterfiets: het kan allemaal. De watersport ondernemers wijzen je graag de weg

Welkom op de Vinkeveense Plassen!

De Vinkeveense Plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. De turfwinning geven de Vinkeveense Plassen haar karakteristieke waaiervormige indeling van de vele sloten en legakkers, die vervolgens overlopen in de plassen. Deze structuur maakt dat je in dit gebied een prachtige ontdekkingsreis kunt maken. Het veenwijdelandschap dat overloopt in de recreatie eilanden aan de zandwinningsplas, maken het gebied verrassend afwisselend. Op de zandeilanden, die voorzien zijn van sanitair, mag je aanmeren (3 x 24 uur) en kun je heerlijk ontspannen.

De Vinkeveense Plassen hebben het schoonste water van de Hollandse Plassen, een perfecte plas dus om te zwemmen. Ook de duiksport heeft hier zijn eigen plek gevonden en is één van de drukste zoetwater duikstekken van Nederland. De zandeilanden zijn dus ideaal voor iedere watersporter.

De toegangssluizen, de Proostdijersluis aan de noordzijde en de Demmerikse sluis aan de zuidzijde, geven iedere watersporter een warm welkom tot de Vinkeveense Plassen. Vanaf Nieuwkoop vaar je door de Oudhuijzersluis en vanaf Mijdrecht vaar je via de Pondskoeksluis.

Kom even je boot uit om lekker de benen te strekken en beklim de de uitkijktoren “Heilig Hart van Jezus”

De Rooms Katholieke kerk “Heilig Hart van Jezus” is ontworpen door Alfred Tepe en gebouwd in 1883. Door zijn grote afmetingen en de hoge toren is de kerk een blikvanger in de wijde omgeving van Vinkeveen en kreeg deze al snel de bijnaam “Kathedraal van De Ronde Venen”. Ook de kooromgang voor het houden van processies in vroeger jaren is heel bijzonder. Op 8 juni 2000 werden het kerkgebouw en de bijbehorende pastorie tot Rijksmonument verklaard.

De Heilig Hart van Jezuskerk is gelegen midden in het dorp en vormt de bekendste uitkijktoren in de omgeving. Bij helder weer kijkt u niet alleen uit over Vinkeveen, de Vinkeveense Plassen en de omliggende dorpen, maar heeft u ook zicht op Amsterdam, Schiphol en kunt u zelfs de Domtoren in Utrecht zien. De toren is te beklimmen onder begeleiding van een gids in de maanden juli en augustus op woensdag en zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur.

Ben je niet zo van ontspannen met rust in de natuur en heb je liever actie, dat kan natuurlijk ook!

Wie houdt van actie, spanning en snelheid kan terecht bij Wakeboardschool Vinkeveen. Wakeboarden, wakesurfen, flyboarden: bij de Wakeboardschool kan het allemaal. Met speciale Super Air Nautiques trekken ze de perfecte hekgolf voor het maken van stunts en jumps. Kun je niet kiezen tussen flyboarden en wakeboarden? Boek dan de speciale combinatiedeal. Actie en plezier gegarandeerd! (Fotografie: daemesenheeren.nl)

Ga heerlijk één of meerdere dagen recreëren op één van de (zand) eilanden! varen, kamperen of zelfs een heerlijk patatje vanaf een varende cafetaria, alles kun je hier vinden! En wil je graag weten wie er onderwater leven, ook duikers kunnen hier hun hart ophalen.

Bij deze bedrijven kun je terecht

Suppen / Kanovaren
Elektrisch varen / bootje huren

Alle plassen

Nieuwkoopse Plassen

Vlietland

Westeinderplassen

Kagerplassen

Braassemermeer

Loosdrechtse Plassen

Vinkeveense Plassen

Reeuwijkse Plassen

Haarlemmermeer

Zegerplas

Langeraarse Plassen

Overzicht Hollandse Plassen