Volg ons
Nieuwkoopse Plassen

Kom varen, ontdekken en genieten in deze verborgen parel in het Groene Hart!

Ontdek Nieuwkoop in de voetsporen van de otter!

Het gemoedelijke historische centrum van Nieuwkoop ligt direct aan het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Je beleefd hier het pure polderleven. Ga zelf op ontdekkingstocht in een fluisterstil huurbootje, kano of met een SUP. Wie weet spot je wel een otter! Bij de talrijke restaurants, terrassen en theetuinen is het fijn bijkomen van de activiteiten.

Vooral rustzoekende vaartuigbezitters die houden van natuurtochten komen hier ruim aan hun trekken. Dit van oorsprong afgeveende gebied heeft een rijke flora en fauna. Naast de plassen  wordt dit watergebied gekenmerkt door een kronkelend ongerept veenstroompje de Mije. Een prachtig gebed dat als één van de vele vaarroutes goed bevaarbaar is voor sloepen.

De Noord- en Zuideinderplas zijn onderling verbonden met een route die achter Nieuwkoop langs loopt. De vele lintdorpen met oorspronkelijke bebouwing vormen mooie dorpsgezichten van de karakteristieke Hollandse dorpswaterfronten. in deze dorpen vind je voldoende gezellige cafés, restaurant en winkels. Waar de streekproducten je dit stuk Holland letterlijk laten proeven.

Toegang tot de Nieuwkoopse Plassen gaat aan de noordkant via de Slikkendammersluis en aan de zuidkant via de Ziendesluis. Voor varen in dit gebied met een sloep, motorboot (ook elektrisch aangedreven) heb je wel een vaarvergunning nodig. In Nieuwkoop krijg je het gevoel dat Holland nog met rust wordt gelaten. Welkom op de Nieuwkoopse Plassen!

Klim naar boven en laat je overweldigen door het fantastische uitzicht!

Om een goed beeld van Nieuwkoop en het plassengebied te krijgen, moet je eigenlijk de Reghthuystoren beklimmen. Deze toren, in hartje Nieuwkoop, bied je een fantastisch 360 graden uitzicht. Je ziet niet alleen alle waterwegen en watertoren Piet Potlood, maar word je ook bewust van de centrale ligging van Nieuwkoop. Vanaf de toren zie je de Dom van Utrecht, de Arena van Amsterdam en de Zwaan van Rotterdam liggen. (Foto: Ruben Griffioen)

Na een heerlijke dag op en rond het water en culinaire versnaperingen is het tijd voor een goede nachtrust en het liefst natuurlijk ook op het water!

Verblijf in één van de twee soorten huisjes aan/op het water en kom tot rust, met de Nieuwkoopse Plassen als uw voortuin. De ene mogelijk zijn vrijstaande vakantiehuisjes die direct aan het water grenzen en ook een ligplaats hebben voor uw sloep bij uw huisje. De andere mogelijk is een compleet zelfvoorzienend Dobberhuisje dat ligt afgemeerd in een kleine jachthaven, waar u tevens kunt dineren. Welk verblijf je ook kiest…je bent verzekerd van mooie dromen! (Fotografie: daemesenheeren.nl)

Treed in de voetsporen van de otter met routes dwars door de groene polders en op en langs het water. Rond de Langeraarse en Nieuwkoopse Plassen en de rivieren de Amstel, Meije en Kromme Mijdrecht beleef je unieke natuur, midden in het Groene Hart en de Hollandse Plassen.

Alle plassen

Nieuwkoopse Plassen

Vlietland

Westeinderplassen

Kagerplassen

Braassemermeer

Loosdrechtse Plassen

Vinkeveense Plassen

Reeuwijkse Plassen

Haarlemmermeer

Zegerplas

Langeraarse Plassen

Overzicht Hollandse Plassen