Volg ons
Langeraarse Plassen

Een onontdekt gebied, dat het verdient om ontdekt te worden!

Stilte, rust en bijna alleen op de wereld!

Je komt op de Langeraarse Plassen vanaf het Aarkanaal door een zelfbedieningssluis. De wateralmanak geeft het correct weer: ‘de relatief smalle doorvaart van het sluisje, de toegangssloten en de vaste bruggen maken dat de afmetingen van de vaartuigen beperkt zijn. Met een gemiddelde sloep zijn de plassen goed bereikbaar’.

En dat blijkt te kloppen, want in het echt is het zelfs nog veel leuker dan de beschrijving. Je blijkt namelijk heel verschillende soorten zelfbedieningssluizen te hebben. Na jarenlang varen op de Hollandse Plassen is het bekend dat de term ‘zelfbediening’ een hoog automatisch gehalte heeft. Meestal doe je zelf eigenlijk helemaal niets en druk je alleen maar op een knop. En juist dat gaat hier totaal anders!

Ken jij de uil van Papeneiland?

Varend op de langeraarse Plassen is er een ding dat meteen in het oog springt en dat is een
uitkijktoren die uitsteekt boven het Kerkpad. Dit pad dat de Langeraarse Plassen verdeelt in de Noordplas en de Zuidplas  is een wandel- en fietspad van Papenveer naar Langeraar. Om bij de uitkijktoren te komen moet je onder de ophaalbrug in het pad door, met een waarschuwing dat de diepte zich beperkt tot 0,9m.

Aan de andere kant van de brug zie je plotseling parallel aan het Kerkpad een eiland liggen met een breedte van 20m en een lengte van een kleine 100m. Dit Papeneiland is genoemd naar de Papen (katholieke monniken) die het Kerkpad hebben aangelegd. Vanuit elke hoek domineert de Adrianuskerk het gezichtsveld.

Bovenop het 10 meter hoge uitkijkplatform vind je een levensechte enorme uil. Die moet aalscholvers en reigers uit de buurt houden, zodat de vissen zich ongestoord kunnen voortplanten.

Wat een andere wondere wereld en dat middenin de Randstad.

Vanaf de Braassemermeer vaar je zo’n 4km door de lange Leidse Vaart. Er ligt één vaste brug in het traject die de doorvaarthoogte beperkt tot 2m52. De overige bruggen zijn ophaalbruggen die worden bediend of het zijn zelfbedieningsbruggen. De vaart is een kleine anderhalve meter diep. De maximumsnelheid is er 6 km/u. Vanaf de Braassemermeer zit je al snel in het dorpje Woudse Dijk. Zodra je onder de Vroonlandsebrug door bent, wordt het prachtig landelijk vaarwater.

Je kunt hier genieten van de rust en de natuur. Het blijft bijzonder dat je midden in de Randstad dit soort rustige vaarwegen hebt. Op een gegeven moment komt de Leidse Vaart parallel te lopen aan de Zuidplas van de Langeraarse Plassen. Hier vind je een prachtige kano-oversteekplaats. Daarmee kun je hier al naar de plassen zonder door het zelfbedieningssluisje te hoeven. (Fotografie: vdmarel.com)

Hoewel de route naar de plassen niet staat aangegeven, is het toch relatief makkelijk te vinden. Ondiep vaarwater, dat wel! Met de geadviseerde beperking tot sloepen heeft de Wateralmanak dus gelijk.

Er is hier vaak geen enkele andere boot en je vaart hier toch echt op een flinke watervlakte!

Bij deze bedrijven kun je terecht

Zeilen
Windsurfen
Wakeboarden / waterskiën
Elektrisch varen / bootje huren

Alle plassen

Nieuwkoopse Plassen

Vlietland

Westeinderplassen

Kagerplassen

Braassemermeer

Loosdrechtse Plassen

Vinkeveense Plassen

Reeuwijkse Plassen

Haarlemmermeer

Zegerplas

Langeraarse Plassen

Overzicht Hollandse Plassen